Pa, kretanja jeste ograničeno. Ali to što su nam ograničili mi smo i onako obavljali automobilima, prevozom, liftom, uglavnom sedeći, dok nam je kućni ambijenat služio za ležeće položaje. Potrebu za vežbom, treningom, što terapijskim što rekreativnim, zadovoljavali smo u teretanama, sportskim salama i terenima, koristeći razne oblike aktivnosti. Sve to nam je sada uskraćeno na neko vreme. Telu je fizički angažman neophodan. A začarani krug trpezarija, kauč, frižider vreba . Kilogrami će se uvećati, bolovi u leđima pojačati..

Svi znamo da ne mora biti tako. Pustili smo internet u kuću i sa njim mogućnost da dobijemo predloge za razne vrste fizičke aktivnosti, od stručnja koji su se sa terena transformisali u online varijantu. Apelujem da u svom domu napravite mali prostor i nastavite sa vežbama koje ste pre uvođenja vanrednog stanja radili na treninzima. Rekviziti se mogu improvizovati na razne načine, koristeći flašice napunjene vodom , peškire, stolice, ali najbolji rekvizit je vaše telo u kombinaciji sa zemljinom težom.

Kao neko ko se bavi primenom vežbi u zdravstvee svrhe, želeo bih da predložim nekoliko aktivnosti koji treba svakodnevno raditi, i kada više ne budemo u izolaciji. Svakako su odličan uvod u ostale vežbe jačanja, istezanja i ostalog.

Ono gde je moja pažnja najviše usmerena je kičmeni stub i transfer sila u mišićima prilikom kretanja. Iz tog razloga predložiću tri proste vežbice koje trebate upražnjavati.

Kada ujutru ustanemo svi imamo potrebu da se protegnemo.Pošto znamo da kičmeni stub trpi veliko opterećenje zbog samog uspravnog stava i svakodnevnih aktivnosti , gde dolazi do sabijanja pršljenova i pritiska na diskuse, predlog je da u toku dana nekoli puta radimo na istezanju kičme. Predlažem da se iskoriste otvorena vrata, gde ćemo se uhvatiti rukama za gornji deo i lagano savijati kolena. Stopala ostaju na podu, kontrolišemo pokret i puštamo zemljinoj teži da nas polako povlači na dole.

Drugi položaj je vrlo prirodan i blagotvoran , a to je duboki čučanj sa osloncem na celo stopalo. Pored toga što masira unurašnje organe promenom pritiska u trbušnoj duplji, lepo isteže kičmeni stub i sve tetive i ligamente vezane za karllični pojas. Predlažem da se radi obavezno ujutru, takođe u toku dana po potrebi kao reset usled opeterećenja.

Pošto je opterećenje na nogama u toku dana se deponuje potencijalna energija koja nema adekvatnu potrošnju pa dolazi do osećaja umornih nogu, cirkulacija se uspori.

Da bi ovom stanju odgovorili adekvatno, moramo stvoriti adekvatno opterećenje u vratno-ramenom delu i rukam a da istovremeno rasteretimo noge. Neću predložiti hodanje na rukama, mada je korisno. Zato predlažem predvežbu za to. To je pozicija za izvođenje koluta napred, iz čučećeg položaja sa osloncem na celoj šaci, gde podižemo kukove kao da ćemo izvesti kolut, doki istovremeno glavu uvlačimo ka grudima. Oslonac nazad je na prednjem delu stopala. Takođe je i ova vežbica korisna za istezanje kičme.

Broj ponavljanja i dužina trajanja do granica prijatnosti. Bitan je kontinuitet. Svakodnevno, po malo, na kraju bude mnogo.. Jer telo je naša kuća u kojoj ćemo živeti do kraja života.

Pešić Saša

Viši fizioterapeut

„ Laboratorija pokreta L.O.M. “